@ Aneris 2003 |
BERBERSKÝ VEČER: Zúčastnily jsme se také tzv. berberského večera v pevnosti (kasbah) v Tassila - kmenovém sídle dřívějších ká'idů z Massy. Tassila se nachází cca 43 km jižně od Agadiru. Byl to docela příjemný večer v autentické kasbě s ochutnávkou pravých marockých specialit, jakou je "tajine" z ryb a kuřete a k tomu kuskus (nahrubo mletá pšenice vařená v hrnci nad párou) a placky pečené v peci. K tomu všemu vyhrávala marocká hudba a dokonce se i tančilo (jestli se tomu berberskému podupávání dá říkat tanec...). Typickým marockým jídlem je výše uvedený tajine (čti tažín) - kousky masa (kuřecí, skopové, telecí a hovězí) se připravují se zeleninou v jedné speciální hliněné nádobě, které se také říká tajine. Tato nádoba je umístěna na dřevěném uhlí a všechno se vevnitř pěkně dusí... Jako příloha se podává kuskus nebo nekvašený placatý chléb kessra. |
|
|
|
|